KAKO SIGURNO PRIPREMITI VOZILO ZA ZIMU

KAKO SIGURNO PRIPREMITI VOZILO ZA ZIMU

  • On 19. October 2014.

Bez obzira koliko bio star Vaš omiljeni limeni ljubimac, ne zaboravite ga na vrijeme pripremiti za zimu. Nemojte i Vi biti jedan od onih koji misli kako će prava zima sa snijegom trajati samo nekoliko dana. Ovakvo razmišljanje definitivno je pogrešno i uvelike utječe na Vašu sigurnost. Čak ni financijski izdatak za dobre zimske gume ne može biti opravdanje za posljedice koje može izazvati jedna nesreća uslijed zimskih neprilika. Vlastiti nemar, nepažnja kao i beznačajan trošak za nove gume, antifriz ili sredstvo za odmagljivanje ne mogu i ne smiju u ovom slučaju biti opravdanja.

 

Zimske gume

Kvalitetne zimske gume predstavljaju jedan od najvažnijih čimbenika pripreme automobila za sigurnu zimu. Stoga ih na vrijeme nabavite te ljetne gume zamijenite zimskima, ne čekajući prvi snijeg. Podsjećamo da se zimske gume trebaju koristiti na temperaturama ispod +7 °C.

 

Brisači

Zimi se češće događa da se brisači oštete jer ih vozači upale prije no što očiste led s vjetrobrana, a što treba izbjegavati po svaku cijenu. Zato prvo skinite snijeg i led sa stakla, pa tek onda krenite. Možete vjetrobran namazati nekim od sredstava protiv zaleđivanja ili odbijanja vode, premda će pomoći i obično pokrivanje kartonom ili dekom. Svakako savjetujemo da metlice brisača zamijenite novima.

 

Stakla

Vidljivost je veoma važan faktor sigurnosti, tako da Vas neodgovarajuća tekućina za pranje stakla može dovesti u opasnost. Vrlo jednostavno je možete provjeriti – ulijte malu količinu u plastičnu čašu i stavite u zamrzivač. Ukoliko se zaledi to znači da neće dobro prati stakla pri niskim temperaturama ili će se zalediti u posudi i crijevima za tečnost, što može dovesti do njihovog pucanja. Stoga je obavezno promijenite.

 

Antifriz

Nemojte biti jedan od onih koji zbog nemara, zamjenu antifriza odlažu i po više od tri godine. Savjetujemo da prvo ispustite svu tekućinu iz rashladnog sustava i ulijete novu. Svakako provjerite koji se antifriz preporučuje za Vaš automobil, jer postoje posebne tekućine za aluminijske hladnjake. Nikada ne miješajte dvije vrste antifriza te ukoliko niste sigurni koji ste prvobitno utočili, radije obavite potpunu zamjenu.

 

Leđenje vrata i brava

Nema ništa gorega nego kada u ledeno zimsko jutro shvatite da ne možete otvoriti vrata vozila, jer vam ih je led „uhvatio“. Savjetujemo Vam da na vrijeme namažete gume oko vrata glicerinom ili nekom mašću te taj postupak ponovite nekoliko puta nakon pranja automobila. Kako biste sličnu situaciju izbjegli s bravicama rezervoara ili prtljažnika, svakako u njih ulijte WD-40.

 

Provjerite akumulator

Zbog niskih temperatura akumulatoru je potrebna posebna pažnja. Očistite kleme na kablovima i stupiće na akumulatoru. Savjetujemo da ih premažete mašću kako biste ih zaštitili od vlage te obavezno dolijte destiliranu vodu ukoliko je potrebno. Ako će Vam automobil biti tjednima parkiran, dobro je izvaditi akumulator i staviti ga na toplo. Zbog problema koje može uzrokovati akumulator, najbolje je u vozilu imati kleme.

0 Comments