TRAŽITE PRAVI RAZLOG KADA PRESTATI PUŠITI?

TRAŽITE PRAVI RAZLOG KADA PRESTATI PUŠITI?

  • On 12. January 2015.

Ubrzani tempo života praćen svakodnevnim stresom te neadekvatnom prehranom, nažalost, dovodi do pojave niza bolesti. Neke od tih bolesti su i kardiovaskularne bolesti. Upravo su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzroci smrtnosti u Hrvatskoj. Procjenjuje se da oko 800 tisuća osoba u Hrvatskoj boluje od koronarne bolesti. Stoga je ključno promicanje zdravlja, odnosno unapređenje zdravlja s ciljem da se smanji učestalost rizika. Čimbenici rizika koji dovode do nastanka kardiovaskularnih bolesti dijele se u dvije skupine.

Prvu skupinu čine čimbenici na koje ne možemo utjecati, a to su dob, spol i nasljeđe, dok na drugu skupinu možemo utjecati, odnosno na masnoće u krvi, povišen krvni tlak, prekomjernu tjelesnu težinu, lošu prehranu, psihosocijalni stres, sjedilački način života i pušenje. Dokazano je da pušenje izravno oštećuje stijenku krvne žile. Ne zna se uzrokuje li to nikotin ili kadmij kojeg ima u duhanskom dimu, no, time započinje proces ateroskleroze te stvaranja plakova u krvnim žilama.

Plakovi su nakupine masti, veziva i kalcija koji dovode do njihovog suženja i začepljenja. To suženje krvnih žila se manifestira u obliku krvožilnih bolesti, a u konačnici i smrti zbog moždanog ili srčanog udara. Ateroskleroza kod pušača uvjetovana je direktnim djelovanjem duhanskog dima na stijenku krvne žile te indirektno utjecajem na sastav masnoća u krvi – povisuju se trigliceridi i smanjuje razina dobrog kolesterola (HDL) koji je zaštitni čimbenik u procesu ateroskleroze. Pušenje povisuje razinu fibrina (faktora zgrušavanja krvi) koji se hvata za plakove i na taj način dodatno suzuje krvne žile. Povišenje krvnog tlaka uslijed pušenja je i sam čimbenik koji pospješuje ubrzanu aterosklerozu.

Prestankom pušenja znatno se smanjuju rizici nastanka bolesti srca i krvnih žila kao i malignih bolesti. Pušenje je čimbenik rizika na koji možemo utjecati, stoga učinite nešto za sebe i svoje zdravlje. Najbolje vrijeme za prestanak pušenja je bilo kada ste počeli pušiti, a drugo najbolje vrijeme za prestanak pušenja je upravo sada.U prvi plan ovog priloga stavili smo Vaše zdravlje koje je i najvažnije, a koliko uistinu trošite na pušenje godišnje, precizan odgovor znate Vi. Naše pitanje je:„U što možete taj isti novac uložiti pametnije, a da ne ugrožavate svoje zdravlje! Mogućnosti su razne, razmislite!“

Izvor: Zajedno za zdravlje, www.agram-bolnica.hr

0 Comments